Julie's own dictum

Like on Facebook

Szerzők

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Contact

Rock and Love on Facebook

Címkék

3oh!3 (1) 4th dimension (1) adam lambert (1) alkalmazott matematika (1) all alone (1) anorexia (1) autó (1) avril lavigne (1) az élet dolgai (19) az operaház fantomja (1) blog (1) bones (1) démon (1) depresszió (1) dollhouse (1) drift (1) dr csont (1) dr melancholia (1) egészségügy (1) egyedül (1) elmebetegség (1) emberi jog (1) értelmetlenség (1) érzelmek (3) etika (1) férfi nő kapcsolat (2) fluor (3) fotó (3) fotózás (2) gorillaz (1) guns n roses (1) hajszín (1) halál (2) harcosok klubja (1) harmadik figyelmeztetés (1) hunnia art bisztró (1) igaz szerelem (1) így jártam anyátokkal (1) indigó gyerekek (1) industrial (1) infantilizmus (1) intelligencia (1) írás (1) ivás (1) jolly roger (1) jonas brothers (1) káoszelmélet (1) karácsony (1) ke$ha (1) keith richards (1) kiss forever band (1) költözés (1) könyv (3) kulisszajárás (1) lét (1) liszt ferenc (1) love and roll (1) magány (3) magyarország (2) mazoizmus (2) mick jagger (1) mika (1) minimalizálás (1) motley crue (1) musical (1) nemzeti színház (1) nyílt próba (1) oktatás (1) olvasmány (1) öngyilkosság (1) party (1) pillangóhatás (1) pink floyd (1) probléma (1) problémamegoldás (2) pro ana (1) pussycat dolls (1) rajongás (1) rajongók (2) rammstein (1) remény (1) részegségi tabu (1) rihanna (1) rock and love (5) rock and roll (2) schneidi vibes (1) szépség (1) szerelem (3) szex (1) színház (2) szülinap (1) testképzavar (1) torchwood (2) tudtad e rovat (3) tuningshow (1) vains of jenna (1) valentin nap (1) veszteség (1) videoklip (1) vlog (1) zene (6) zenész (1) zeneszerzés (1) Címkefelhő

Ha választás elé kerülnél

2011.09.01. 08:49 :: mïssJ

Van egy emberjogi, etikai kérdés, ami rettentően foglalkoztat, már hetek, hónapok óta.

Az egész onnan jött, hogy néztem egy sorozatot, melynek címe mellesleg Torchwood. Ebben a sorozatban volt, hogy jöttek az ufo-k, akik azzal fenyegetőztek, hogy elpusztítják az egész emberiséget, és az a helyzet adódott, hogy az egyik szereplőnek esélye adódott arra, hogy egy ember élete árán megmentse az összes többi emberét.
Ezek után bennem felmerült a kérdés, ha én lennék hasonló helyzetben, vajon hogy döntenék? Ha választás elé kerülnék, hogy vagy az összes ember hal meg, vagy csak egy, mit választanék?
Alapból vajon van-e jogom eldönteni ezt? De tegyük fel, van. Tegyük fel, hogy az én hatáskörömbe tartozik, hogy ezt a döntést meghozzam. Sőt, vegyük hozzá azt, hogy az egyetlen élet, amit fel kéne áldoznom, teljesen véletlenül választatott ki, nem én döntöm el, hogy ki legyen az, hanem mondjuk a földönkívüliek. (A sorozatban ez ennél komplikáltabb volt, mert a főhősnek a saját unokáját kellett volna feláldoznia.) Ezek után mi alapján dönthetek, hogy feláldozható-e az az ember, aki ki lett jelölve, vagy sem? Nálam egyértelműen számításba jönne, hogy mennyire értékes az adott ember, de ezt is, mi alapján lehet meghatározni? Hogy mennyire hasznos tagja a társadalomnak? Hogy mennyire tehetséges vagy intelligens?
Nos, én szinte gondolkodás nélkül feláldoznám azt az embert az összes többi emberért. Lehetek ettől szívtelen, de... várjunk, én tényleg szívtelen vagyok. De azért gondoljunk bele, az az embert így is, úgy is meghalna, vagy egyedül, vagy mindenki mással együtt. (Megjegyezném, hogy a sorozatban végül a főhős feláldozta az unokáját.)
Aztán, ha már elmúlt a veszély, elmentek az ufo-k, és meghalt az az egy ember, felelősséget is kell vállalni a döntésért. Az egésszel az egyetlen baj, hogy én hiába döntöttem optimálisan, az összes esélyt átlatolva, az emberek nem képesek felfogni, hogy ezzel a saját szaros életük lett megmentve. Még ez ellen is háborognának. Meg sem érdemelnék, hogy mint emberiség tovább létezzenek.

Persze, ez az én véleményem. Akiket eddig személyesen megkérdeztem, nem tudták megválaszolni a kérdésemet: hogyan döntenének, ha ez az ő tisztük lenne? És bizonyára vannak olyanok is, akik teljesen a másként döntenének, mint én.
Végül is, ez csak egy elmélet. Érdekes elgondolkodni rajta. Ha választás elé kerülnél, te hogyan döntenél?

Szólj hozzá!

Címkék: etika emberi jog torchwood

A bejegyzés trackback címe:

https://julieownsdictum.blog.hu/api/trackback/id/tr693186800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása